Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.09.15. Molinaseca – Villafranca del Bierzo (29,9 km)

17:08 Ponferrada y Villafranca del Bierzo – Como mókus fenn a fán...

 

Már megszoktátok, hogy az előző estékről másnap számolok be, most is így van ez. Az élelmiszerüzlethez egy olyan pici-pici néni vezetett el, hogy alig ért mellközépig nekem. Vacsoraidőben az öreg híd mellett sétálgattam, ahol beszélgetésbe keveredtünk egy dél-afrikai testvérpárral. Már napok óta kerülgettük egymást, szemkontaktust ápolva. Mind a ketten túl vannak már a negyvenen, fehér bőrű nők. A közeli vendéglőbe egy asztalhoz ültünk le, aztán csatlakozott még Victor, egy harsány olasz lány (Caterina) és a falmászásáról híres spanyol fiú. Nagyon hangulatosra sikeredett az esténk, sok vörösborral meglocsolva. Olyan igazi zarándok-buli.

 

A szállás egyébként egyszerű, de minden szükséges megtalálható itt is. Télen viszont ne jöjjetek ide, mert egy ajtó sem záródik rendesen. Aki akar, kinn is aludhat, a ház fedett oldalrészében. Még üresek az ágyak 21:30-kor. A halleves különösen finom volt, minden tengeri herkentyűkkel együtt emlékeztet a szegedi [piros színű] rokonára.

 

A Hold már csak egy enyhén görbült C betű; mikor elindulok, az utcai fények segítenek. Olyan hideg a reggel, hogy a leheletem kicsapódik. Jó, hogy hoztam meleg kabátot is, szerintem nem is sokára többször be kell majd vetnem ősz tábornok ellen.

 

Még az éjszaka leple alatt vonulunk be a japán csapattal Ponferradaba, és mire kitalálok a városból már felkelt a Nap. Közben a csodaszép erőd foglalja le a figyelmem. Iskolába igyekvő gimnazisták sorfalát keresztezem. Istenem, de rég is voltam én diák... Egy padra lehuppanok; aztán tovább hoppanálok, mert Columbrianos már csak 5 km ide. Ott fogom átlépni a 200-as szalagot, és lassan csak kétszámjegyű lesz a távolság. Kifejezetten hűvös van egész délelőtt, ez már hegyi szakasz ismét. Tudjátok, milyen jópofa a „doscientos kilómetros, doscie-e-entos...” az O Tannenbaum dallamára? :) :) :)

 

A kertekben már beérett a tök, a szőlő. Észak felől sötétszürke felhők gyűrődnek fölénk. Lehet, hogy Kitty – a piros esőkabátom – nem marad munkanélküli... Victorról a reggeli kávézás után kiderül, hogy súlyos rákbetegségből épült fel, és most a gyógyulásáért tett fogadalmát teljesíti. Közben kisüt a Nap végre: aranyló őszi idő (mindenféle zöld köntösbe bújtatva); csupa melankólia a lelkem. A szőlőskertekben gazdák szorgoskodnak a szürettel. Kiszemelek magamnak egy szép kék fürtöt. Látiusz, hogy lopiusz? – nem zavar senkit sem. Később egy almafa kínálgatja utcára nyújtva a portékáit, hasonló eredménnyel.

 

A Camino módozatainak se szeri se száma. Fogadjunk, hogy a monocikli (egykerekű bicikli) nektek sem jutott eszetekbe! Ha nem lenne már túl fapados a kérdés, feltenném, hogy Guido nagyszüleinek mi lehet a nemzetisége... de ez potya így (olaszok). Ponferradatól megszaporodnak a biciklisták, mert két keréken (és úgy emlékszem lóháton is) legalább az utolsó 200 km-t kell teljesíteni a compostela (végbizonyítvány) elnyeréséért. Gyalog elég csupán az utolsó 100-at. Micsoda luxus!

 

Hogy Cacabelos miről kapta a nevét, őszintén szólva halvány fogalmam sincs. Viszont – nomen est omen alapon – itt azt teszem, amire a magyar hangzása utal. A WC-ben sötétszoba meditáció. Na, nem úgy, Malackáim! Csak karnyújtásnyira van az időzített villanykapcsoló [mozgásérzékelővel]. Minden ragyogóan tiszta. A kegytárgyboltnak látszó helyen a bélyegző mellé egy pohár bor és egy húsos-hagymás töltetű pita is dukál. Vendégszeretetből jeles. A gyönyörű kis belső kertben békésen megfér a kiállító terem mellett egy paprikafeldolgozó üzem is. Plusz vendéglő, saját kerti kemencével.

 

Zsiráfjaim, a füzet borítójával együtt önálló életre kelnek; közel már a hazautazás. Újabb beszerzésem: MicRobi, a mini hátizsák (holnapra). Keveset kell majd csomagolni „az Úr gondoskodik” játékhoz. Teszt-vérek, most már tényleg a leges-leges-legutolsó fotó mára, aztán még vagy 5 és még nincs este. Guidoval találkozunk az utolsó dombtetőn, aztán egy helyen szállunk meg.

 

Holnap jövök!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.